Posted on

drveni duvački instrumenti

Svi drveni duvački instrumenti se drže uzdužno ispred izvođača,izuzev pikola i flaute koji se drže udesno .Kod svih drvenih duvača se visina tona menja uz pomoć klapni(sistem poklopaca).

PIKOLO  ima usnik sa direktnim uduvavanjem vazduha u otvor cevi,male tehničke mogućnosti .U kompozicijama klasične muzike služi za specijalne efekte (ne svira sve vreme već kratko,na tačno određenim mestima)Proizvodi visoke,prodorne tonove i ima veliku upotrebu u vojnom orkestru,naročito onda kada sviraju marševe ,koračnice. „Pikolo“ flauta je mala flauta koja zvuči za oktavu više od obične flaute.

Pikolo

Slušati: http://youtu.be/BIEtDjxZ60o

FLAUTA  ima usnik sa direktnim uduvavanjem vazduha u otvor cevi,velike tehničke mogućnosti.Koristi se kao orkestarski i solistički instrument.Najviše ima primenu u klasičnoj muzici,ali je ima i u orkestrima zabavne,narodne muzike.Flauta je drveni duvački instrument, izgrađen od drveta, platine, srebra ili sintetičkih materijala. U donjem registru ton je prilično „hladan“, u srednjem „mek i topao“ a u visokom „svetao i oštar“. Zna se da je flauta postojala još u praistorijsko doba. 

 Flauta

Slušati: http://youtu.be/hBcIF7huGqM

KLARINET ima usnik sa jednim trščanim jezičkom,velike tehničke mogućnosti.Koristi se kao solistički i orkestarski instrument u svim vrstama muzike

Klarinet

Slušati: http://youtu.be/liyijDdiTL8

BAS  KLARINET  ima usnik sa jednim trščanim jezičkom,male tehničke mogućnosti ,zbog čega se više koristi kao orkestarski instrument.Bas klarinet je najveći instrument iz grupe klarineta. Ima prigušenu, „tamnu“ boju tona, što je uslovljeno njegovom konstrukcijom.  Većih je dimenzija a na gornjem i donjem delu ima limene dodatke. Po obliku sličan saksofonu, naštimovan je u „B“ ili „A“ štimu a notira se u „G“ ili „F“ ključu. To je transponujući instrument i zvuči za oktavu niže od klavira. Našao je mesto u mnogim simfonijskim i operskim delima.

Slušati klarinete i bas klarinete:http://youtu.be/WKOUKtlwLEw

SAKSOFON ima usnik sa jednim trščanim jezičkom.Ima velike tehničke mogućnosti,pa se koristi i kao solistički i kao orkestarski instrument.Ima veliku upotrebu u svim vrstama muzike,a jedan je od omiljenih instrumenata u džez muzici.

Saksofon

Slušati: http://youtu.be/QxE-32nSqRg

OBOA ima najčistiji ton od svih instrumenata.Ima solidne tehničke mogućnosti i može da se koristi i kao solistički i kao orkestarski instrument.Ima usnik sa dvostrukim jezičkom od trske. izrađen od abonosovog drveta. Boja tona može biti , prateća, zlokobna, meka, idilična što zavisi od registra. U orkestrima obično ima dve oboe.

Slušati : http://youtu.be/PygPri0-LNA

ENGLESKI ROG   ima male tehnicke mogucnosti,pa se zbog toga vise koristi kao orkestarski instrument.Usnik je sa dvostrukim jezickom od trske.  Ima opseg  isti kao kod  oboe sa zvukom dubljim za kvintu. Zvuk engleskog roga je vrlo srodan zvuku oboe, samo je nešto mukliji i tamniji, tako da mu naročito odgovaraju melodije mirnijeg toka ili tužnog izraza. Najpovoljniji melodijski registar engleskog roga je između „a“ i „c2“, u tom opsegu ton mu je vrlo snažan, a opet mek i izražajan.Po izgledu se razlikuje od oboe ne samo dužinom nego i kruškastim proširenjem cevi pri kraju, kao i povišenom metalnom cevčicom na početku. Kruškasto proširenje koje se ponovo sužava kod izlaza, uzrokuje zatvoreniji i malo prigušeniji ton engleskog roga za razliku od oboe. 

555

 

slusati:http://youtu.be/ePfHDlp5Jyg

Fagot je drveni duvački instrument, sa dvostrukim jezičkom od trske. Dosta dugačka cev (oko 2,5 metara)  Zahvata veliki tonski raspon dubokog i srednjeg registra. Ton mu je u dubini masivan, iako ne prodoran, a u višem registru mek i raspevan . Tehnicki je dosta pokretljiv, pa se koristi i za živahne teme, često šaljivog karaktera, ali i za izrazite, mirne melodije. Čini dobar bas y grupi drvenih duvača, a osim u orkestru, ne retko nalazi mesta i u kamernim ansamblima, pre svega u duvačkom kvintetu, kao najniži glas. Fagot se razvio već početkom 16. veka , ali je postepeno usavršavanje, otežano velikim dimenzijama, dovršeno tek u 19. veku. Međutim, već od baroknog doba, fagot povremenom nalazi i solističku, koncertantnu primenu.

slusati:http://youtu.be/_vIWYd460Zw

 

 

fagot

 

 

KONTRAFAGOT  je većih dimenzija, duplo teži od fagota i zvuči za oktavu niže. Nizak, bogat ton čini kontrafagot veoma upadljivim. U XVII veku kontrafagot je korišćen u crkvi i vojsci. Sastavni je deo orkestra.

contrafagotl

slusati: http://youtu.be/W7Tv3ow80CU

 

 

 

 

 

Advertisements

O Nastavnica Emira

Nastavnica muzičke kulture u osnovnoj školi u Brusu.Nepopravljiv idealista,romantičar,

komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s