Posted on

Гудачки инструменти

Гудачки инструменти су добили име због начина добијања тона: превлачење гудала преко жице изазива треперење и ствара тон. Гудачки инструменти имају четири жице различите дебљине. Најдубље тонове производе празне (недодирнуте) жице, док виши тонови настају њиховим скраћивањем, што се постиже притиском прстију леве руке по жицама. Сви инструменти ове групе су слични по облику и грађи, али различите величине, опсега тонова и боје звука. У ове инструменте спадају: виолина, виола, виолончело и контрабас.

Данашњи гудачки инструменти развили су се из разних врста виола које су у пракси музицирања биле употребљиване од XV до XVII века. Развој и техничко усавршавање ових инструмената везују се за италијански градић Кремону, у којем су се налазиле надалеко чувене радионице познатих градитеља инструмената их породица Амати, Гварнери и Страдивари.

gudački instrumenti

gudački instrumenti

Виолина- ,, КРАЉИЦА“ инструмената је најмањи гудачки инструмент, производи највишље тонове у овој групи, има велике техничке могућности па се због тога користи као солистички, камерни и оркестарски инструмент. у композицијама јој се додељују водеће мелодије у високомзнати регистру. Скоро да нема композитора који није компоновао за овај инструмент.

violina

violina

Делови гудачких инструмената:

violina

violina

Познати виолинисти су: Николо Паганини, Јехуди Мењухин…Од наших су најпознатији Јован Колунџија, Стефан Миленковић, Немања Радуловић. Данас су јако познати Џошуа Бел, Најџел Кенеди, Ванеса Мае…

ВИОЛА

је мало већа од виолине и производи мало дубље тонове од ње. Има велике техничке могућности, користи се солистички , камерно и оркестарски.Држи се на исти начин као и виолина. У композицијама јој се обично додељује мелодија која прати виолину само са мало нижим тоновима.

ВИОЛОНЧЕЛО – ЧЕЛО

је доста већи од виоле и производи дубље тонове од ње. Међутим, по техничким могућностима је одмах иза виолине, зато се њему додељују водеће мелодије у дубоком регистру.Користи се као солистички, камерни и оркестарски инструмент.

violoncelo

КОНТРАБАС – БАС

је највећи гудачки инструмент, са најдубљим тоновима у овој групи и са најмањим техничким могућностима. Ретко кад се користи солистички, више је оркестарски инструмент, а добар је и за давање ритма.Он обично допуњује акордски звук у композицијама.

kontrabas

ГУДАЧКИ КВАРТЕТ

је састав од 4 гудачка инструмента и то : 2 виолине , 1 виоле и 1 виолончела.

gudacki kvartet

ГУДАЧКИ ОРКЕСТАР

састоји се само од гудачких инструмената. Они су груписани у деонице прве виолине, друге виолине, виоле, виолончела и контрабаса.

gudacki orkestar

ГУДАЧКИ ИНСТРУМЕНТИ су обавезно у саставу симфонијског оркестра.

imagessimfonijskiorkestar

Advertisements

O Nastavnica Emira

Nastavnica muzičke kulture u osnovnoj školi u Brusu.Nepopravljiv idealista,romantičar,

komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s